Exposities

Exposities

Zomertentoonstelling in Tinallinge

In Tinallinge staan ook dit jaar weer drie kunstenaars centraal tijdens de zomerexpositie van de culturele commissie Tinallinge. Er wordt werk tentoongesteld van Anneke Boerma (beelden), Ellis op ‘t Landt (textiel) en Oscar de Jong (beelden cortenstaal). De feestelijke opening van de expositie zal plaatsvinden op 19 augustus om 16:00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. De expositie is van 19 augustus t/m 10 september op zaterdag en zondag van 14:00 – 17:00 te bezichtigen in het Gebouwtje aan de Tjarda van Starkenborghweg 9 (tegenover de kerk van Tinallinge).

Anneke Boerma is sinds 1997 gaan beeldhouwen en haar werk kan het beste omschreven worden als ‘minimal art’. Haar voorkeur gaat uit naar het hakken in harde steensoorten zoals Franse kalksteen, Belgisch en Iers hardsteen, Bianco del Mare en marmer. Werken in en aan harde steen is een traag maar gestaag proces. Dit proces is een meditatief proces waaruit de uiteindelijke vormgeving ontstaat. Bij aanvang heeft Anneke een basisvorm in gedachten maar de structuur van de steen kan dit altijd wijzigen. Haar voorkeur gaat uit naar eenvoudige, vaak geometrische en natuurlijke vormen die veelal bol en rond zijn.  Bij de meeste beelden blijft de hakstructuur zichtbaar. Een uitspraak die bij haar werk past is: ‘Een eenvoudige vorm staat niet per se voor een eenvoudige beleving ervan.’
 

Ellis op ‘t Landt heeft 20 jaar in het theater gewerkt als decor- en kostuumontwerper. Daarna is zij in de besloten wereld van haar atelier autonoom werk gaan maken. In de beginperiode maakte zij schilderijen, momenteel wandobjecten. De natuur is haar voornaamste bron van inspiratie. Voor haar onderzoek naar kleur, materiaal en structuur kwam zij terecht in de tactiele wereld van textiel. Met een selecte verzameling garens van “all over the world” breit of haakt zij stoffen. Hiermee bekleedt zij haar ovale wandobjecten. In alles is zij op zoek naar autonome vormen en een “vrij ruimte”, geïnspireerd door het Chinese concept liu bai (het leeg laten). Kunstwerken die door hun eigenheid de beschouwer een onbekende ruimte bieden, waarin hij/zij iets van zichzelf gereflecteerd ziet, houden haar bezig en boeien haar mateloos.
 

Oscar de Jong  (1963) is geboren in Amsterdam, maar inmiddels een echte Noorderling. Hij studeerde biologie aan de RUG en is afgestudeerd in plant- en dierecologie. Zijn studierichting is terug te zien in zijn werk. Met ijzeren staven en cortenstaal maakt hij inheemse dieren en planten; meestal fors groter dan de werkelijkheid. De beelden hebben een ruige afwerking.
Met weinig materiaal probeert hij een open structuur te maken waarin het dier en zijn karakteristieke houding toch te herkennen is. Oscar heeft een aantal cursussen lassen en smeden gevolgd maar is verder autodidact. Het materiaal waar hij mee werkt kleurt mooi roestkleurig en past mooi in tuinen. Het cortenstaal kan het hele jaar buiten staan en zal niet vergaan.
 
Deze tentoonstelling wordt gesponsord door: Coop Verstraete Baflo, Dick Norg smederij tuintechniek Baflo, Kapsalon Martinique Baflo, Kokanja catering Tinallinge, Meubelstoffeerderij Wortelboer Baflo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *