Over Tinallinge

Over Tinallinge

De vrij omvangrijke wierde van Tinallinge is vermoedelijk 500 jaar voor Christus ontstaan. Het totale oppervlak is ongeveer 6 hectare en omsloten door een deels origineel ossepad. Het hoogste punt ligt ongeveer 3,70 boven NAP. Grote delen van de wierde zijn onbebouwd en sinds het begin van de 20 e eeuw is er nauwelijks nieuwbouw gepleegd. De wierde is in 2003 een rijksmonument geworden.

indeling-tinallinge

Romano-gotische kerk

Op het hoogste punt van de wierde is  omstreeks 1250  een eenvoudige kerk gebouwd in Romano-gotische bouwstijl. Oorspronkelijk was het een twee-beukige kerk met stenen gewelven. De kerk is een aantal malen gerestaureerd maar de afmetingen zijn onveranderd gebleven. Bij de laatste restauratie in 2003 zijn interessante historische kenmerken van het gebouw in beeld gebracht.

Het interieur van de kerk heeft een aantal bijzondere elementen met historische waarde, o.a. een middeleeuwse uurwijzerplaat en uurwerk uit 1545, een sierlijke kansel met fraai bewerkte panelen uit 1660 met het wapen van de familie van Starkenborgh op het klankbord, middeleeuwse muurschilderingen, oude grafzerken en een originele tekst over de roggeprijs in 1557. Lees meer over de geschiedenis van de Tinallinger kerk.

Het schooltje, ofwel ‘Het Gebouwtje’

Tegenover de kerk bevindt zich het schooltje dat tot 1928 als zodanig is gebruikt. Het doet nu dienst als dorpshuis. Dit Gebouwtje is ook te huur voor bijvoorbeeld feesten en vergaderingen.

Voormalige borg Ter Weer

In 1662 wordt voor het eerst geschreven over de borg Ter Weer. De borg was tot 1671 eigendom van de familie van Starkenborgh, hoofdeling van Tinallinge, en daarna tot aan de afbraak rond 1720 van Pompeius Gruys. Op deze plaats is de huidige boerderij Ter Weer gebouwd.

Wandelen over de ossegang

Rondom Tinallinge loopt de ossegang. De boerderijen liggen met hun achterzijde aan deze ‘rondweg’ om de wierde. Via de ossegang liepen de boeren en het vee vroeger naar het land.

De ossegang wordt niet meer door de boeren gebruikt, maar het pad is nog steeds geschikt voor een rondwandeling om het dorp. Geniet van de weidsheid van het omringende landschap en wandel in de beschutting van het dorp waar de tijd niet heeft stilgestaan, maar waar desondanks de historie nog voelbaar is.

Dorpsgids

Meer weten over Tinallinge? Boek dan onze dorpsgids voor een rondleiding door ons mooie dorp!