Restauratie Doornbos-orgel voltooid

Restauratie Doornbos-orgel voltooid

Vrijdagmiddag 26 september is het gerestaureerde Doornbos-orgel in de kerk van Tinallinge feestelijk in gebruik genomen. De 13-eeuwse kerk was in 2003 al gerestaureerd. De kerk en het orgel van Tinallinge behoren sinds 2010 tot het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Bij gebrek aan financiƫn kon de restauratie van het orgel destijds niet gelijktijdig plaatsvinden. Maar met de terugkomst van het gerestaureerde orgel is de kerk van Tinallinge nu weer een compleet ensemble.

Het instrument onderging een ingrijpende restauratie door Orgelmakers Elbertse uit Soest. Het werd daar vanaf september 2013 in (kleine) onderdelen in de werkplaats van de orgelbouwer gerestaureerd. In juni 2014 is het orgel teruggeplaatst in de kerk van Tinallinge. Na montage en stemmen kan het nu weer beluisterd worden.

orgel-tinallinge
Orgel van de kerk in Tinallinge

Orgeladviseur Theo Jellema begeleidde het restauratieproject en hij zei vooraf het volgende over dit instrument:

‘In de prachtige (en prachtig gerestaureerde) kerk van Tinallinge is een niet meer naar behoren functionerend orgel een treurig dissonant. Wat er nog tot klinken te brengen is, belooft veel schoons. Ik pleit dan ook met klem voor restauratie van dit bijzondere en waardevolle kleinood.”

Aldus geschiedde en het resultaat van de restauratie kunnen wij nu weer met eigen oren en ogen, horen en zien!

klavier-orgel-tinallinge kopie

Het klavier van het orgel

Het Doornbos-orgel is een instrument dat door de kleine orgelbouwer J. Doornbos in 1917 werd geplaatst. Tijdens de restauratie zijn inscripties op pijpen gevonden waaruit blijkt dat de orgelbouwer pijpwerk uit oudere orgels heeft gebruikt. Dit ‘hergebruik-uit-zuinigheid’ is het behoud geweest van dit historisch waardevolle materiaal wat ook nog eens een prachtige klank in zich heeft. De orgelbouwer heeft onder andere de orgelkas, de windvoorziening, het pijpwerk den de speeltafel onder handen genomen.

Het pijpwerk van het Doornbosch-orgel
Het pijpwerk van het Doornbosch-orgel

In de provincie Groningen zijn in het laatste deel van de 19e eeuw tot ver in de 20e eeuw orgelbouwers van de familie Doornbos actief geweest.

Deze restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, diverse fondsen en giften.

logo-rtvnoord

Bekijk ook

De foto’s van de feestelijke ingebruikname (vrijdag 26 september 2014)

Beluister ook

De drie live-reportages op RTV Noord (woensdag 11 september 2013)

Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *