Gezellige drukte in monumentaal Tinallinge

Gezellige drukte in monumentaal Tinallinge

In het anders zo rustige wierdendorpje Tinallinge was het op Monumentendag 15 september een drukte van belang. Meer dan 50 belangstellenden wandelden door het dorp onder leiding van dorpsgids John Vaneman en lieten zich verrassen door de prachtige monumenten en mooie plekjes die het dorp te bieden heeft.

De rondleiding, die in samenwerking met Dorpsbelangen Tinallinge was georganiseerd, startte in het Gebouwtje, tot 1928 de plaatselijke school en sinds tientallen jaren het verenigingsgebouw van Dorpsbelangen. Na een korte inleiding door de dorpsgids bezocht het gezelschap eerst een prachtige tentoonstelling over het voormalige ambachtelijke houtbewerkingsbedrijf in de monumentale boerderij van Derk Meijer aan de Vennenweg. Het gezelschap liep vervolgens de volledig intact zijnde Ossengang rond het dorp af.

Onderweg werd de kruidentuin bekeken, het historische trafohuisje en verschillende monumentale woningen. Tijdens de wandeling wees Vaneman op de vele veranderingen in het rustieke dorpje met haar 60 inwoners.

Tegenwoordig wordt er niet alleen Gronings gesproken, maar hoor je regelmatig Twentse, Haagse en Leidse tongvallen. Er is een mooie mix van oorspronkelijke Groningers en import ontstaan. Ook economisch zijn de panelen verschoven. Tinallinge kende halverwege de 20e eeuw nog diverse middenstanders en kleine boerderijen. Nu zijn er geen winkels meer en zien we een enorme schaalvergroting in de omliggend landbouw- en veeteelt. Enkele deelnemers, afkomstig uit Tinallinge, vertelden hierover uit eigen ervaring met mooie persoonlijke verhalen.

Dorpsgids Vaneman sloot de rondleiding af met een bezoek aan de 13e eeuwse kerk met haar prachtige muurschilderingen, schitterende orgel, slingeruurwerk én de inmiddels ook wetenschappelijk onderzochte muurtekeningen die door soldaten tijdens de Tachtigjarige Oorlog zijn gemaakt. De rondleiding zal zeker op de volgende monumentendagen herhaald worden. Belangstellenden kunnen uiteraard ook eerder al het dorp komen verkennen. Voor meer informatie: jmvaneman@gmail.com

Reacties zijn gesloten.